Guider

Börja spara på börsen

Att spara pengar, både långsiktigt och kortsiktigt, är något som vi alla gör. Det är åtminstone något som alla borde göra. Att spara pengar kan ha olika mål och syften. Målet kan vara att komma iväg på en resa, att köpa en lägenhet eller att pensionsspara för att kunna leva gott på äldre dar. Det är oftast inte svårt att spara pengar men däremot kan det vara svårt att komma igång.

Skapa ett börskonto

Det enklaste är att börja skapa ett börskonto att spara på. Det är inte särskilt svårt. Detta är något som du vanligtvis enkelt kan göra via din bank eller via en privat aktör. Så fort du har startat ett konto så kan du därefter börja spara. För att kunna börja investera och spara din pengar så behöver du avsätta en summa för detta. Kanske har du en startsumma som du vill placera på börsen med en gång, eller så kan du välja att månadsspara. Du kan enkelt avsätta en summa varje månad som alltså förs över med autogiro till sparkontot.

Har du inte någon betydande summa att investera så finns det en möjlighet att låna pengar att investera. Pengarna är något som du kan låna inom ditt börskonto. Detta innebär att ta en hävstång och investera utan att sätta in pengar.

Fonder eller aktier

En fråga är om det är bäst att spara i fonder eller aktier? Det är en fråga som dock inte har något bra svar. Är du nybörjare gällande att investera i aktier och fonder så kan det vara bra att se över olika aktiefonder. Att själv kunna välja ut vilka aktier du bör spara i kan vara svårt när du inte har kunskap kring aktier. Att börja med aktiefonder kan hjälpa dig att utveckla kunskap och således kan du senare börja investera i aktier själva.

En aktiefond är en fond som investerar i aktier och den ägs och styrs oftast av en fondförvaltare. En fondförvaltare har kunskap kring aktier och jobbar troligtvis heltid med att läsa på och investera i aktier. Aktiefonderna har dessutom ofta olika inriktningar. En del fokuserar på aktier med hållbar inriktning och en del inom samhällsbyggnad. Kanske hittar du en aktiefond som investerar i något som du gillar extra mycket.

Tips på aktier

Vill du trots allt testa dig fram och börja investera i aktier direkt så kommer här lite tips. De mest ägda aktierna i Sverige är:

  • Swedbank
  • Ericsson
  • Telia
  • Volvo

Se hela listan här.

Det är dock viktigt att du enbart tar inspiration av vad andra äger på börsen och inte ser det som ett svar på vad som är bäst. Stora, trygga och svenska bolag är dock en bra start om du är en ovan investerare. Så kan du våga dig på fler bolag framåt.