Guider Övrigt Teknik

Hur fungerar VPN?

Med ett VPN eller virtuellt privat nätverk kan du skapa en säker anslutning till ett annat nätverk via Internet. VPN kan användas för att komma åt regionbegränsade webbplatser, skydda din surfaktivitet från nyfikna ögon på offentligt Wi-Fi och mer.

Dessa dagar är VPN: er väldigt populära, men inte av de skäl de ursprungligen skapades. De var ursprungligen bara ett sätt att ansluta företagsnätverk säkert över internet eller låta dig komma åt ett företagsnätverk hemifrån.

VPN vidarebefordrar i huvudsak all din nätverkstrafik till nätverket, det är där fördelarna – som att komma åt lokala nätverksresurser på distans och kringgå internetcensur – alla kommer ifrån. De flesta operativsystem har integrerat VPN-stöd.

Vad är ett VPN och hur hjälper det mig?

I mycket enkla termer ansluter en VPN din dator, smartphone eller surfplatta till en annan dator (kallas en server) någonstans på internet och låter dig surfa på internet med datorns internetanslutning. Så om den servern är i ett annat land, kommer det att se ut som om du kommer från det landet och du kan eventuellt komma åt saker som du normalt inte kunde.

Så hur hjälper det dig? Bra fråga! Du kan använda en VPN för att:

  • Gå förbi geografiska begränsningar på webbplatser eller strömmande ljud och video.
  • Titta på strömmande media som Netflix och Hulu.
  • Skydda dig från att snoka på opålitliga Wi-Fi-hotspots.
  • Få åtminstone lite anonymitet online genom att dölja din sanna plats.

Skydd

Många använder idag en VPN för att ladda ned saker eller kringgå geografiska begränsningar för att titta på innehåll i ett annat land. De är fortfarande mycket användbara för att skydda dig själv när du arbetar på ett kafé, men det är knappast den enda användningen längre.

Hur får du en VPN och vilken ska du välja?

Beroende på dina behov kan du antingen använda en VPN från din arbetsplats, skapa en VPN-server själv eller ibland vara värd för en hemma – men realistiskt sett letar de allra flesta bara efter något för att skydda dem eller hjälper dem titta på några medier online som de inte verkar komma åt från sitt land.

Det enklaste att göra är att helt enkelt gå till en av dessa webbplatser, registrera dig och ladda ner VPN-klienten för din Windows-dator, Mac, Android, iPhone eller iPad. Det är så enkelt som det.

ExpressVPN – Denna VPN-server har den bästa kombinationen av användarvänliga, riktigt snabba servrar och stöder strömmande media och torrenting, allt till ett billigt pris.

Tunnelbear – Denna VPN är väldigt lätt att använda, är utmärkt att använda på kaféet och har en (begränsad) gratis nivå. Det är dock inte bra för torrenting eller streaming av media.

StrongVPN – inte lika lätt att använda som de andra, men du kan definitivt använda dem för torrenting och strömmande media.

Alla har gratis testperioder, så du kan enkelt få tillbaka dina pengar om du ändrar dig.