Guider Övrigt

Så väljer du rätt ljuddämpare inför jakten

Allt fler jägare i Sverige använder ljuddämpare på sina jaktvapen – och det har sin förklaring.

Med hjälp av en ljuddämpare kan ljudet som bildas framför pipan reduceras, det så kallade mynningsknallen. Dina jaktskott blir inte helt tysta, men å andra sidan är ljudet mjukare än utan ljuddämpare. Vilket gör att det är svårare för djuren att lokalisera vart ljudet kommer ifrån, så att du kan vara långt borta och samtidigt förbli dold.

Om du är ute efter en ljuddämpare är det här inlägget perfekt för dig. Vi kommer att gå igenom allt vad du behöver veta – vad en ljuddämpare är, hur de fungerar och vilka typer det finns.

Vad är en ljuddämpare?

En ljuddämpare är ett ljud reducerande hjälpmedel som du monterar på jaktvapnets pipa för att reducera ljudet från skottlossningen. Dock så kan vissa vara redan inbyggda i vapnet. Det finns även vissa ljuddämpare som kan minska mynningsflamman när skotten avfyras. Men dessa brukar kallas för ljud- och ljus- dämpare eller flamdämpare.

Hur fungerar en ljuddämpare?

Det finns faktiskt en väldigt enkel förklaring över hur en ljuddämpare fungerar. Tänk dig en ballong som är uppblåst. När ballongen går sönder kommer den att explodera väldigt snabbt. Vilket skapar ett stort ljud (Ja, vi alla har nog varit med om det ljudet!). Medan om du istället inte knyter fast ballongen utan släpper ut lite luft samtidigt som du sticker hål på den blir det knappt något ljud. Det är ungefär samma princip som en ljuddämparen.

För när du skjuter med ditt jaktgevär kommer kulan att flyga iväg i en snabb takt genom mynningen på pipan. Vid skjutningen är det alltså en tryckvåg som gör att din kula flyger iväg. Den här tryckvågen skapar även ett ljud, ett väldigt skarpt knall.

En ljuddämpare påverkar tryckvågen genom att omhänderta den utav flertalet kammare som är åtskilda av lameller. Dessa kamrar har en större diameter än pipan. Vilket medför till att tryckvågen kan expandera sakta och stegvis eftersom ljuddämparen har flera kammare med lameller. Detta gör att ljudet från tryckvågen minskar.

Fördelar och nackdelar

Av förklarliga skäl – att ljudet från ditt vapen minskar vid avfyring – kommer ljuddämpare med flera fördelar när det gäller jaktvapen. Men vissa jägare har en uppfattning att ljuddämpare inte är nödvändiga och vapnet blir svårare att hantera med dem. Nedan finner du några fördelar och nackdelar som är värt att tänka på om du vill använda ljuddämpare.

Fördelar:

  • Ljudet minskar när du avfyrar vapnet. Vilket är en stor fördel för din hörsel.
  • Du minskar risken för att skrämma bort allt vilt.
  • De är lämpliga att använda vid jakt nära bebyggelser eller människor.

Nackdelar:

  • En ljuddämpare förändrar jaktvapnets tyngdpunkt. Vilket gör att vapnet kan kännas något svårhanterligt i början.
  • Ljuddämparen förändrar utseendet på vapnet.

Vilka typer av ljuddämpare finns det?

De vanligaste materialen är: aluminium, kolfiber och stål. Därutöver finns det även kombinationer av dessa, såsom ljuddämpare i kolfiber och aluminium. En grundregel är att de med stål har den bästa hållbarheten, men även störst tyngd. Medan kolfiber är något mindre hållbara, men avsevärt lättare och tystare.

Det finns två typer av ljuddämpare:

  • Teleskopiska
  • Frontmonterade

Den största skillnaden här är att de frontmonterade kan du montera på vapen med korn och är något större, medan med de teleskopiska behöver du gängar på din pipa.